Çalıştaya, devlet, belediye ve üniversite yetkililerinin yanı sıra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Nazım Ergene ile AB Destek Ofisi Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer de katılarak birer konuşma yaptı.
AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik “Mali Yardım Kırsal Kalkınma Programı” altında yürütülmekte olan 7 projeden biri olan “Bitkisel Üretim Projesi” çerçevesinde organize edilen çalıştay, “Su kullanımı ve su kalitesi”, “Kurumsal kurulum” ve “Tarifeler ve maliyet kurtarma” başlıklı 3 oturumda yapılacak.
Akdeniz’in kuraklığa yatkın sahil bölgelerinde suyun yeniden kullanımının genel olarak ele alınacağı çalıştayda, ayrıca Malta ve İsrail’deki geri dönüşümlü suyla sulama tecrübeleri, iyileştirilmiş suyun tarımsal değeri ve zeytin üretiminde kullanımı tartışılacak.
Bitkisel Üretim Projesi, Kuzey Kıbrıs’taki bitkisel üretime dönük çalışmalar yapmak, teknik alt yapıya destek vermek ve konuyla ilgili eğitim proje ve araştırmalarda bulunmayı amaçlıyor.
ERGENE
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Nazım Ergene, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, kurak bir iklime sahip olan Kıbrıs’ta suyun önemine işaret ederek, çalıştayın ülkeye yararlı olmasını temenni etti.
Ergene, teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, dünyada su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi göz önünde bulundurulduğunda, akarsu ve yer altı kaynakları açısından zayıf olan Kıbrıs’ta suyun bilinçli kullanımı ve arıtılarak yeniden değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Ülkede deniz suyunun arıtılarak kullanıldığını, bunun da su ihtiyacına büyük bir ölçüde katkı sağladığını söyleyen Ergene, Türkiye’den borularla gelecek olan suyun Kıbrıs’a akmasıyla büyük bir rahatlama olacağına inanç belirtti.
Nazım Ergene, bu projenin yanı sıra atık suların yeniden kullanımı için Lefkoşa, Güzelyurt ve Gazimağusa’da oluşturulacak arıtma santrallerinden arıtılacak olan suyun tarımsal ve yeşil alanlarda kullanılacağını belirterek, atık suyun çoğu ülkede kullanıldığını ve su ihtiyacına büyük bir katkı sağladığını kaydetti.
VİEZZER
AB Destek Ofisi Proje Koordinatörü Alessandra Viezzer de, atık suyun geri kullanımıyla ilgili düzenlenen çalıştaya gösterilen ilgi ve katılımdan mutluluk duyduğunu belirterek, bu yıl 60. kuruluş yıldönümünü kutlayan AB’de suyun kullanımı konusunda uzmanların yaptığı çalışmaların Kıbrıs’a da aktarılacağını ve bugünkü çalıştayda uzmanların bilgilerini paylaşacağını söyledi.
Viezzer, Güzelyurt, Lefkoşa ve Gazimağusa’ya kurulacak olan 3 arıtma tesisinin su ihtiyacına katkı amacıyla yılda 13 milyar litre su arıtmasının hedeflendiğini ifade ederek, bunun Kıbrıs için önemli bir kazanım olacağına vurgu yaptı.
Atık suların tekrardan tarımsal alanlarda kullanılmasının önemli olduğunu dile getiren Viezzer, çalıştayda ortaya çıkacak sonuçların sürdürülebilir olmasını temenni etti.